Geamul reprezinta cca 70% din suprafata tamplariei. Alegerea acestuia, personalizata in functie de cerintele constructiei, poate imbunatati in mod evident performanta tamplariei exterioare si, implicit, confortul intern si economisirea energiei. Pentru a putea descrie proprietatile unui geam termopan este nevoie sa mentionam pentru inceput cateva detalii tehnice legate de proprietatile sticlei cu care se formeaza geamul termoizolant (geamul termopan).

Proprietatile sticlei folosite la geamul termopan

Proprietatile radiante ale sticlei tin cont de trei valori: factorul solar, transmiterea luminii si reflexia luminii. Valorile sunt exprimate in procente.

Factorul solar

Razele soarelui care ajung pe suprafata sticlei dau nastere la schimburi de caldura complexe intre interiorul si exteriorul unei cladiri. Consumul de energie are loc atunci cand pe suprafata de sticla ajung razele soarelui; in acest caz energia incidenta care loveste sticla partial este reflectata, partial este absorbita si partial este transferata spre interior. La randul ei, si energia absorbita este partial transmisa la interior, iar partial emisa spre exterior. Astfel, energia care ajunge in interior, este suma energiilor transferate si transmise. Parametrul care masoara acest comportament este factorul solar (G), adica rata la care energia trece printr-o fereastra din sticla in raport cu energie solara incidenta. Factorul solar depinde de grosimea si caracteristicile sticlei.

Sticla cu factor solar ridicat corespunde unui aport ridicat de caldura.

In zonele expuse la soare se recomanda folosirea sticlei cu factor solar scazut pentru a preveni supraincalzirea spatiilor (efectul de sera) si a reduce necesitatea folosirii aerului conditionat. In aceste cazuri se recomanda obloane sau sticla speciala ??????reflexiva ????????.

Transmisia luminoasa

Factorul de transmisie luminoasa (TL) exprima cantitatea de lumina care este transmisa prin sticla (razele vizibile). Cu cat valoarea este mai ridicata, cu atat este mai clara sticla si incaparea mai luminoasa.

Sticla cu emisivitate redusa (LowE) are valoarea TL = 79, adica lasa sa treaca 79% din lumina, restul fiind reflectata sau absorbita de sticla în sine.

Reflexia luminoasa

Reflexia luminoasa (RL) este procentul de lumina reflectat de sticla (restul luminii este transmisa sau absorbita).

Pe langa aceste proprietati avem cateva informatii cu privire la transferul termic al sticlei (Ug). Factorul de transmisie termica indica nivelul de dispersie termica. Cu cat este mai mica valoarea Ug cu atat geamul este mai bun izolator. De exemplu, o sticla simpla are coeficentul Ug = 5,8 W/m2K, pe cand un geam termopan are Ug = 2,8 W/m2K (poate sa ajunga si la 1,1 W/m2K).

Scurt ghid pentru alegerea geamului

Revenind la alegerea geamului pentru ferestre, vitrine si usi, remarcam ca, in general geamul respecta urmatoarele cerinte (functii):

- izolare termica;

- reflexivitate;

- diminuare fonica;

- siguranta;

- decor.

Geamul LowE

Izolare termica - protectie impotriva frigului

geam termopan

Geamul cu emisivitate redusa, cunoscut ca LowE, este un produs al tehnologiei moderne. Acest tip de geam permite trecerea caldurii spre interiorul incaperilor, dar nu permite iesirea ei. Este realizat din 2 sau mai multe foi de sticla, pe una din acestea fiind depusa o pelicula de oxizi metalici, transparenta, care permite luminii si caldurii sa treaca spre interior, dar reflecta inapoi caldura, nelasand-o sa iasa spre exterior.


Avantaje:

- eliminarea zonelor reci dintr-o incapere (cele din apropierea geamurilor);

- reduce condensul;

- elimina senzatia de "perete rece" din apropierea ferestrei;

- reduce costurile cu incalzirea;

- reduce emisiile de CO2.

proprietati geam termopan

Geamul reflexiv

Reflexivitatea - protectie impotriva caldurii

Expunerea la soare incalzeste spatiului locuit dar, in anumite cazuri, duce la supraincalzire sau efectul de sera. Pentru prevenirea acestui fenomen se recomanda folosirea sticlei reflexive.

Ce este efectul de sera? - Caldura care intra intr-o incapere este absorbita de pereti, mobila care se incalzesc si apoi radiaza inapoi. Geamurile (chiar si cele transparente) nu permit caldurii sa iasa, astfel toata caldura ramane in incapare. Acest fenomen se numeste "efectul de sera".

Obloanele, copertinele, parasolarele, perdelele, draperiile, jaluzelele, etc. sunt elemente care actioneaza ca un filtru solar (total sau partial). Sticla cu control reflexiva indeplineste aceeasi functie de filtru solar, dar, spre deosebire de elementele mentionate mai sus, nu obtureaza campul vizual.

Eficienta sticlei reflexive este reprezentata de valoarea factorului solar (G). Cu cat aceasta valoare este mai mare cu atat permite mai usor trecerea caldurii, cu cat valoarea este mai mica cu atat mai putina caldura trece prin sticla.

Avantajele sticlei reflexive:

- mediu racoros chiar si fara aer conditionat;

- absenta fenomenului de stralucire orbitoare provocat de razele soarelui;

- reducerea costurilor cu aerul conditionat;

- reduce emisiile de CO2.

Geamul "4 seasons" sau "control solar"

Geam cu control solar - protectie impotriva frigului si a caldurii

Geamul tip "four seasons" sau "control solar" sunt geamurile care, lasand sa treaca in mare parte lumina soarelui (razele vizibile), ecraneaza razele UV si infrarosii (invizibile), mentinand incaperile calde iarna si racoroase vara fara a renunta la lumina.

Avantajele geamului cu control solar:

- mentinerea confortului termic in orice anotimp;

- reducerea costurilor cu incalzirea si cu aerul conditionat;

- o alegere ecologica datorita reducerii semnificative a consumului de energie.

Geamul antiefractie

Normele europene stabilesc tipul de geam care trebuie folosit pentru interior si exterior astfel incat sa garanteze cerintele de siguranta si protectie. In general geamul antiefractie are doua functii:

- protectia la accident a persoanelor in cazul spargerii geamului;

- protectia antiefractie a spatiului locuit.

Sticla securizata temperata, in caz de impact puternic, se sparge in fragmente mici si inofensive, protejand persoanele implicate in accident.

Sticla securizata stratificata, este realizata din doua foi de sticla lipite intre ele cu folie speciala. In caz de impact geamul se sparge in bucati mici care raman lipite de folia din plastic, evitand ranirea accidentala.

In afara de acestea exista o gama intreaga de geamuri antiefractie si anti-vandalism care au rolul de a impiedica intrarea in cladire.

Geamul cu autocuratare

Geamul cu autocuratare este geamul a carui curatare este efectuata sau usurata de ploaie. Nu inseamna ca sticla nu necesita niciodata ingrijire, mai ales in cazul murdariei persistente sau in prezenta unui mediu puternic poluat. Actiunea combinata a razelor soarelui (cu functie fotocatalitica) si a ploii (functie hidrofila) curata direct geamul sau, cel putin, permite o curatare mai usoara a lui.

geam cu autocuratare

Fotocataliza - expunerea la razele UV produce descompunerea murdariei de pe geam lasand suprafata capabila sa absoarba cu usurinta apa.

geam cu autocuratare

Functia hidrofila - Ploaia, sau apa in general, care ajunge pe suprafata sticlei elimina cu usurinta reziduurile si murdaria.

Geamul decorativ

Ferestrele si usile din tamplarie pot fi personalizate cu geamuri decorative. Fie ca sunt vitralii cu rol estetic, fie ca sunt geamuri sablate cu diferite texturi cu rol estetic sau fucntional (de ex. la bai), geamurile decorative pot fi o optiune pentru orice tamplarie de interior sau exterior.